ХАЛАЛ ҚОЮЛАТҚЫШ ҚОСПАЛАР
Қоюлатқыш қоспалар тағамның тұтқырлығын ұлғайту және өнімге желелі күй беру үшін қолданылатын полисахаридті қосылыстар.
⠀
Қоюлатқыш қоспалар көбінесе кондитерлік өндірісте, кулинарияда кең қолданылады.
⠀
Олар өсімдік текті болып келеді.
Балдырлардан, өсімдік талшықтарынан өндіріледі.
⠀
Жануар текті қоюлатқыш ретінде Е441 желатин кең танымал. Желатиннің статусы - күмәнді. Өйткені, желатин жануарлардың терісінен, сүйегінен, шеміршектерінен өндірілетін болғандықтан, қандай жануардан алғаны белгісіз.
Бисмилласыз сойылған малдардан өндірілген желатин халалға жатпайды.
⠀
1.ТАБИҒИ ӨСІМДІК ТЕКТІ ҚОЮЛАТҚЫШТАР:
Е400 альгин қышқылы,
Е401-404 натрия, калия, аммония, кальция альгинаты
Е405 пропиленгликоль- альгинат,
Е406 агар,
Е407 каррагинан және оның натри, калий, аммоний тұздары,
Е407а каррагинан Euchema балдырынан,
Е409 арабиногалактан,
Е410 айлауық ағашының камеді
Е411 овсяная камедь,
Е412 гуар камеді,
Е413 трагакант,
Е415 ксантан камеді
Е416 карайи камеді
Е417 тары камеді
Е418 геллановая камеді,
Е419 гхатти камеді
Е425 конжак
Е440 пектиндер
⠀
2.ЖАРТЫЛАЙ СИНТЕТИКАЛЫҚ ӨСІМДІК ТЕКТІ ҚОЮЛАТҚЫШТАР:
Е460 целлюлоза,
Е461 метилцеллюлоза,
Е463 гидроксипропилцеллюлоза,
Е464 гидроксипропилметилцеллюлоза,
Е465 метилэтилцеллюлоза,
Е466 карбоксиметилцеллюлоза натриевая соль,
Е467 этилгидроксиэтилцеллюлоза;
⠀
3.МОДИФИЦИРЛЕНГЕН КРАХМАЛ ҚОЮЛАТҚЫШТАР:
Е1200 полидекстроздар
E1201 поливинилпирролидон,
Е1400 декстриндер
Е1401 крахмал қышқылмен өңделген,
Е1402 крахмал сілтімен өңделген
Е1403 ағартылған крахмал,
Е1404 тотыққан крахмал,
Е1410 монокрахмал- фосфат,
Е1411 дикрахмалглицерин
Е1412 дикрахмалфосфат, этерифицирленген тринатрийметафосфатпен; этерифицирленген хлорлы фосформен,
Е1413 фосфатталған дикрахмалфосфат
Е1414 ацетилирленген дикрахмалфосфат
Е1420 ацетатты крахмал, этерифицирленген сірке ангидридімен
Е1421 ацетатты крахмал, этерифицирленген сірке ангидридімен,
Е1422 ацетилированныйдикрахмалоадипат,
Е1423ацетилирленген дикрахмалоглицерин,
Е1440 оксипропилирленген крахмал,
Е1442 оксипропилирленген дикрахмалфосфат.
"ХАЛАЛ ДАМУ" ЖШС-Ң
бас технологы Айжан Омарова