Сүт сарысуы халал ма?
Сүт сарысуы дегеніміз- ірімшік, сүзбе өндірісінен қалған қосалқы өнім.
⠀
Яғни, ірімшік немесе сүзбені ұйытып болған соң, одан сұйықтық бөлінеді. Сол сұйықтық сүт сарысуы деп аталады.
⠀
Қазіргі таңда сүт сарысуының кондитерлік өндірісте (карамель, ирис, шоколад, кәмпит т.б) кең қолданылуының мақсаты - кәмпит рецептіне қосылатын қант пен май мөлшерін азайту болып табылады.
⠀
Сондай-ақ, кәмпит, халва өнімдеріндегі майдың ағып кетуін төмендетеді және кәмпит өнімдерінің дәмдік қасиеттерін жақсартады.
⠀
Яғни сүт сарысуының төмен калориялы, жоғары биологиялық құнды өнім алуда маңызы зор.
⠀
Сүт сарысуын ірімшік, сүзбе, сүт өндірісінен өндіреді.
Сиырдың сүтінен қалған сарысуға рұқсат етіледі.
⠀
Тек ірімшіктен алынған сарысу күмәнді. Себебі, ірімшіктер жануар текті ұлтабарлы (сычужды) ферменттердің қолданылуымен, ұйытылып өндіріледі.
⠀
Бұл ферменттердің де күмәнді екендігі белгілі нәрсе. Сондықтан да, ірімшіктен шыққан сүт сарысуының да халал болуы екі талай.
⠀
Міне сондықтан да ірімшікті сүт сарысуына күмәнмен қарауымыздың себебі осында жатыр.
⠀
Сүт сарысуы КҮМӘНДІ болғандықтан, мұндай қоспасы бар өнімдерді қолданбаған дұрыс.
"Халал Дамудың" бас технологы
Айжан Омарова
⠀