Қандай сұрыпты ұнды таңдаған жөн?!
Қазіргі таңда базар мен дүкен сөрелерінде ұндардың түрлері көп-ақ. Түрлі өндірушілер мен сұрыптар арасында таңдау жасау қиынға соғады.
⠀
Көбіміз ұн сұрпы жоғары болған сайын оның сапасы да жақсы болады деп ойлаймыз. Алайда, бұл - ҚАТЕ ПІКІР.
⠀
Ұн - дәнді дақылдарды ұнтақтау арқылы алынатын тағамдық өнім.
Ол бидай, арпа, жүгері, бұршақ, сұлы дәндерінен дайындалады.
⠀
Ұнның сақталу мерзімі 5 ай. Егер қаптамада 10-18 ай деп көрсетілсе демек, стабилизатор қосылған. Өндірушілер стабилизаторды ұнның сақтау мерзімін ұзарту мақсатында пайдаланады.
⠀
Ұнның сорты жоғарылаған сайын көмірсу көбейіп, белок және басқа да дәрумендер аз болады.
⠀
Жоғары сұрыпты бидай ұнының түсі ақ-сарғылт келеді. Ұн біркелкі, алақанға алып ұстағанда бөтен заттар сезілмейді. Дәрумендер өте аз, крахмалы көп мөлшерде(80%).
⠀
Бірінші сұрыпты бидай ұны жұмсақ, майда қылып тартылған, ақшылдау келеді. Крахмал мөлшері 75%.
⠀
Екінші сұрыпты бидай ұны - В1, В2, РР, Е секілді дәрумендер мен микроэлементтерге 2-3.5 есе бай болады. Басқа сұрыптарға қарағанда фосфор мен калций 2 есе, натрий 4 есе көп кездеседі.
⠀
Түсі жағынан жоғары сұрыпты және бірінші сұрыпты ұндардан күңгірт, құрамында кебектер болуы мүмкін. Алайда бұл – ең пайдалы бидай ұны.
"Халал Даму" ЖШС-ң
баспасөз қызметі